Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, ο τελικός αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναλυτικά για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων.

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις, τις ανακοινώσεις του υπουργείου και όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θα έχουμε δύο βασικές αλλαγές στο φετινό μηχανογραφικό:

1. Η υποβολή του μηχανογραφικού θα γίνει μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υποβολής του Μηχανογραφικού του υπουργείου, μέσω του οποίου ο υποψήφιος θα έχει τη δυνατότητα δημιουργίας «σεναρίων» επιλογής σχολών και σειράς προτίμησης και τελικά θα πρέπει να πάει στο σχολείο και να "οριστικοποιήσει" τον κωδικό του «σεναρίου» που επέλεξε.

2. Δημιουργείται μια νέα ΕΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ εισακτέων στην οποία εντάσσονται όσοι είχαν μέχρι τώρα δικαίωμα μετεγγραφής (από φέτος καταργούνται οι μετεγγραφές).

Μέσω της Ειδικής Κατηγορίας θα εισάγεται, κατά μέσο όρο, το 20% περίπου των υποψηφίων (σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων της κατηγορίας 90%). Το 20% δεν ισχύει για κάθε τμήμα αλλά ο αριθμός των θέσεων της κατηγορίας αυτής, κατά τμήμα, προσαρμόστηκε ανάλογα με τον αριθμό των μετεγγραφέντων στο τμήμα την τελευταία χρονιά. Επομένως στα τμήματα υψηλής ζήτησης οι εισακτέοι της Ειδικής Κατηγορίας θα είναι πολύ περισσότεροι του 20% και στα τμήματα χαμηλής ζήτησης λιγότεροι. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των εισακτέων στα τμήματα ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης (π.χ. Ιατρική Αθήνας ή Θεσσαλονίκης) θα είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν των μετεγγραφέντων στα τμήματα αυτά την τελευταία χρονιά.

Η Ειδική Κατηγορία χωρίζεται σε 3 υποκατηγορίες:

α. Τους Πολύτεκνους,

β. Τους Τρίτεκνους.

γ. Τους Δικαιούχους με Κοινωνικά Κριτήρια (αδελφός ή αδελφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη, ορφανοί, συγγενείς με σοβαρά προβλήματα, θύματα τρομοκρατίας).

Ο κάθε υποψήφιος θα επιλέγει μια υποκατηγορία και την περιφέρεια για τα τμήματα της οποίας μπορεί να έχει το ευεργέτημα της ειδικής κατηγορίας, δηλαδή την περιφέρεια κατοικίας του. Στην περίπτωση αδελφού ή αδελφής ο υποψήφιος θα μπορεί να επιλέξει είτε την περιφέρεια κατοικίας του είτε την περιφέρεια στην οποία σπουδάζει ο αδελφός ή η αδελφή του. Για τους νομούς Αττικής & Θεσσαλονίκης ισχύει εισοδηματικός περιορισμός δεδομένου ότι στην ειδική κατηγορία μπορούν να ενταχθούν υποψήφιοι με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 ευρώ, συν 10.000 ευρώ για κάθε παιδί επιπλέον των 2.

Δείτε αναλυτικά τις θέσεις των εισακτέων, αναλυτικά κατά κατηγορία υποψηφίων, πληροφοριακό υλικό για το μηχανογραφικό και τις οδηγίες χρήσης του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου του υπουργείου στο εκπαιδευτικό portal: www.mixanografiko.gr